Järvenpään Sibelius-laulukilpailu uudistuu duokilpailuksi vuonna 2020

Järvenpäässä kolme kertaa järjestetty Kansainvälinen Sibelius-laulukilpailu uudistuu kilpailun uuden taiteellisen johtajan, laulutaiteen professori Petteri Salomaan aloitteesta. Kilpailu järjestetään vuonna 2020 laulaja-pianistipareille avoimena duokilpailuna. Merkittävä muutos aiempiin kolmeen kilpailuun verrattuna on muutos yksilökilpailijan, laulajan, muuttaminen kilpailevaksi laulaja-pianistipariksi. Tuomaristo arvioi tässä tapauksessa laulajan ja pianistin esitystä kokonaisuutena. Käytännössä kilpailumuodon muutos tuo Järvenpäähän noin 60 kilpailuosallistujaa. Salomaa kertoo kilpailun suunnitteluvaiheesta:

”Katsoimme kilpailun järjestäjien kesken suomalaisten laulukilpailujen joukossa olevan selvän tilauksen aidosti laulu-piano -kamarimusiikkiin keskittyvälle ja Sibeliuksen laulumusiikkiin painottuvalle kansainväliselle kilpailulle. Lied-taide olennaisena osana laulu- ja pianotaidetta on viime aikoina uudelleen noussut arvossaan intiiminä, intensiivisesti koskettavana ja vaativana taidemuotona. Sibeliuksen laaja laulutuotanto tärkeänä osana hänen säveltaidettaan edustaa suomalaista ja pohjoismaista lauluperinnettä suurenmoisella tavalla ja ansaitsee tulla kokonaisuudessaan maailmalla laajemmin tunnetuksi jo yleisesti esitettyjen suosituimpien laulujen lisäksi.

Näistä syistä nähtiin nyt loogisena vaihtoehtona viedä kilpailu tähän valittuun suuntaan, jossa suomalaisyleisö pääsee tutustumaan lahjakkaisiin nuoriin laulajiin ja soittajiin maailmalta ja taiteilijat ympäri maailmaa tutustuvat Sibeliuksen laulutuotantoon. Järjestäjät ovat myös iloisia ja kiitollisia siitä, että Järvenpään kaupunki tietoisena ja ylpeänä vastuustaan Sibelius-perinteen kantamisesta lähti aktiivisesti tukemaan kilpailua.”